Tänk dig ett vin som är gjort så nära naturen som möjligt.
Ett vin där man låtit druvan och jorden tala, utan att göra för många ingrepp. Det är lite som att
jämföra ett vin gjort på detta sätt med ett bröd bakat på surdeg och med ekologiska råvaror, jämfört med
ett fabriksbakat bröd. Man använder så lite tillsatser som möjligt, och oftast inga alls allt för
att ha så minimal påverkan som möjligt.
Det innebär att man inte tillsätter jäst, utan låter den naturliga jästen på druvorna jobba. Druvorna
kommer oftast från ekologiskt odlade vingårdar, vilket betyder att man inte använder kemikalier eller
konstgödsel.
Druvorna plockas för hand, vilket ger en mer skonsam hantering och oftast en högre kvalitet.
Jäsningen sker med vildjäst, vilket ger vinet en mer komplex och unik smak.
De flesta naturviner är ofiltrerade, vilket kan ge dem en mer grumlig färg och en lite annorlunda
textur.
Smaken då?
Smaken på ett naturvin kan variera väldigt mycket, precis som med alla andra viner.
Men det finns några gemensamma drag: Naturviner är ofta väldigt livfulla och expressiva, med tydliga
smaker av frukt, blommor och terroir.
Man kan ofta känna igen naturliga toner som jäst, frukt och jord.
Jämfört med mer traditionella viner kan naturviner uppfattas som lite mer "vilda" och ostyriga, med en
mer unik och personlig karaktär. v Varför dricka naturvin?
Smak: Många tycker om den unika och intensiva smaken hos naturviner.
Hållbarhet: Genom att välja naturvin stödjer du ett mer hållbart och miljövänligt
vinframställningssätt.
Nyfikenhet: Naturviner är ett bra sätt att utforska nya smaker och upplevelser.
Variationen: Naturviner kan variera mycket i smak och kvalitet. Det kan vara bra att prova sig fram för
att hitta sina favoriter.
Sulfiter: Även om många naturviner är sulfritfria, så finns det undantag.
Om du är känslig mot sulfiter, bör du kolla upp detta innan du köper.
Var berädd på att ofta kan naturviner vara grumliga och ha sediment. Det är helt naturligt och
påverkar ofta inte smaken.
Vad är ekologi & ekologiska viner
Ekologiska viner är viner som framställs enligt principer som syftar till att minimera påverkan på
miljön och bevara den naturliga balansen i vingården.
Naturlig odling: Druvorna odlas utan syntetiska pesticider, herbicider och konstgödsel.
Istället används naturliga metoder som kompostering och biologisk skadedjursbekämpning.
Naturlig jäsning: Många ekologiska vinproducenter använder naturliga jästkulturer istället för
industriellt framställda.
Även tillsatser som svavel används sparsamt för att bibehålla vinets naturliga karaktär. Certifiering:
För att marknadsföras som ekologiska måste vinerna uppfylla specifika standarder och vara certifierade
av en ekologisk organisation.
Det tar ca. 3 år för en vingård att omvandla sin produktion till ekologisk.
Under omställningsperioden genomförs regelbundna kontroller av en certifieringsorganisation för att
säkerställa att vingården följer de ekologiska reglerna.
Ekologiska viner har igentligen inte en speciell smakprofil, men som med alla andra viner så kan
vinmakarens minimalistiska ingrepp och jordbrukets naturliga metoder påverka smakeran.
Terroir: Eftersom jorden och vingården hanteras naturligt, kan ekologiska viner ge en tydligare känsla
av terroir (det geografiska och klimatmässiga ursprunget, jordmån mm.
Efter 3 år kan vingården ansöka om ekologisk certifiering.
När certifieringen beviljas får de använda den ekologiska märkningen på sina viner.
Tiden kan variera något beroende på land och certifieringsorgan, men 3 år är standard enligt EU:s regler
för ekologisk odling.